Beste Gemeenteraadsleden van Oss

heuvelDeze foto is van afgelopen woensdagmiddag. Redelijk levendig, wat opvalt is dat met name ook fietsers hun weg weten te vinden door en in het centrum. 

img-2348
Deze foto is van een willekeurige zaterdagmiddag, wat opvalt is dat de winkels geblokkeerd zijn en uit het zicht genomen worden door enorme marktwagens.

Voor de goede orde wil ik melden dat ik absoluut niet tegen de markt ben, ik gun ieder zijn boterham. De markt is wat mij betreft van harte welkom, een goede levendige markt kan het centrum zelfs versterken net zoals de markt baat heeft bij een levendig en gezond centrum.

Maar de situatie op zaterdagmiddag lijkt totaal ongecoördineerd, oogt rommelig en is tegen het zere been van veel centrumondernemers, met name van diegene die hier rechtstreeks hinder van ondervinden.
Deze grote kramen (complete winkels zijn het) staan op verkoop-middag van de week, de zaterdagmiddag, voor de winkels die 6 tot 7 dagen per week in het centrum zitten. Zij plukken de vruchten van een drukke zaterdagmiddag voor de kosten van een kratje bier.

In goed overleg is besloten dat per 1.7.19 de Heuvel vrij zou zijn voor evenementen in het centrum. De markt zou medeverantwoordelijk zijn om op zoek te gaan naar een andere locatie. Hier is ruim twee jaar voor uit getrokken.
Nu trekt het huidige college onder druk van de SP dit besluit in.  Dat de Osse SP aanstaande zaterdag de markt trakteert op taart om hun Pyrrusoverwinning te vieren voelt voor de ondernemers in het centrum als een mes in de rug.

Nogmaals, ik wil benadrukken dat ik zeker niet tegen de markt ben. Maar er zijn nu eenmaal afspraken en regels gemaakt (in een overleg waar bij de markt aan tafel zit), die kun je niet zomaar negeren of terugdraaien.
Willen marktondernemers op een zaterdagmiddag hun omzet halen in het centrum dan stel ik voor dat zij een leegstaand pand huren. De maandag tot en met vrijdag krijgen ze er dan aan omzet bij. Van harte welkom en heel veel succes!

Beste Raadsleden, ik stel voor dat u allen eens twee weken stage komt lopen in de winkels in het centrum. Dan kunt u zien hoe hard er gewerkt wordt door de ondernemers en werknemers en wat er allemaal bij komt kijken om überhaupt een winkel draaiende te houden. Tevens kunt u dan luisteren naar de ervaringen van ons en van de bezoekers in de winkels. Dan zullen jullie andere geluiden horen dan de toevallige berichten die je oppikt als je op een zaterdagmiddag komt enquêteren of flyeren of op een willekeurige moment boodschappen/aankopen doet in het centrum. Ik vraag me af hoeveel van u dat laatste überhaupt doen. Misschien een leuke vraag voor DOK19 als de teams in de Lievekamp zitten en dan het linkerrijtje winkels in de Heuvelstraat uit hun hoofd moeten opsommen.

De retail zit in de hoek waar de klappen vallen, ook 2019 wordt een zwaar jaar voor velen. U zou trots moeten zijn op alle ondernemers in het centrum die iedere ochtend hun lichten nog aan doen. Maar van die trots is weinig te merken. U zou het belang van een dynamisch en gezond centrum voor een stad moeten onderkennen. Maar er wordt niet geluisterd en er is geen enkele visie hoe om te gaan met het centrum. Onderbuikgevoel regeert en maatregelen worden niet genomen. Wel halfzachte maatregelen, waar ondernemers nu de dupe van zijn: Fietsers uit het centrum, morrelen aan de parkeertarieven en dan nu weer de markt. Het dossier Walkwartier staat op een punt van ‘no return’ maar die wordt uitgevoerd als de Processie van Echternach, drie stappen naar voren en twee stappen naar achteren.
Beste raadsleden, het wordt tijd dat u kiest! Kiest u voor een toekomstbestendig centrum of blijven we zoals nu maar een beetje aanrommelen waardoor het iedere dag een beetje slechter wordt?

Plaats een reactie